60-jarige bevrijding / herdenking "Slag om Overloon"

Scouting Overloon


Er wordt even gekeken op je browser alle functies ondersteunt, dus wacht even.

Gebeurt er na een paar seconden niets, klik dan hier om het eenvoudige fotoalbum te bekijken.

(Bijv. FireFox, Opera en Chrome ondersteunden deze functies niet toen dit album werd gemaakt)

Of bekijk het filmpje van het nieuwsbericht dat werd uitgezonden op Omroep Brabant TV.

Gepubliceerd op: 30 september 2004

OVERLOON - In Overloon wordt de komende weken massaal herdacht dat het dorp zestig jaar geleden het bloedige strijdtoneel was van een van de grote veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Dat gebeurt op de basisschool, in de kerk, bij de verschillende oorlogsmonumenten en uiteraard in en bij het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Op onder meer de vijftien hectare grond van het museumpark werd van 26 september tot 14 oktober 1944 felle strijd geleverd tussen geallieerden en de Duitsers in man-tegen-mangevechten. Ruim honderdduizend granaten en een paar duizend mensenlevens later lag Overloon in puin en waren de Duitsers verslagen. Het hele dorp moest vanaf de grond weer opgebouwd worden.

Het officiële herdenkingsprogramma wordt gehouden van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober. Vanaf komende maandag al staan er tal van activiteiten op de rol voor de plaatselijke jeugd. De jaarlijkse projectweken van basisschool St. Josef staan in het teken van de Slag om Overloon met onder meer een museumbezoek en het maken van werkstukken over de oorlog. Deze worden van 14 tot en met 17 oktober in de kerk tentoongesteld. Het doel ervan is de kinderen een boodschap mee te geven dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat hun eigen dorp ooit het strijdtoneel is geweest van hevige gevechten.

Stichting Herdenking Slag om Overloon wil hiermee de kinderen duidelijk maken dat je voor vrede moet samenwerken en moet leren van het verleden. Samen met Stichting Vrienden van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum is de voorbije periode hard gewerkt om een waardig herdenkingsprogramma samen te stellen.

In aanwezigheid van commissaris van de koningin Maij wordt donderdag 14 oktober in het oorlogsmuseum een plaquette onthuld. Deze is ter herinnering aan de Overloonse bevolking die al snel na het einde van de Tweede Wereldoorlog, onder aanvoering van wijlen Overloner Harry van Daal, eigenhandig een museum bouwde. In dat museum is dan ook een foto-expositie te zien met beelden van het Peeldorp in 1940, de totale verwoesting in 1944 en de wederopbouw na de oorlogsjaren. Bij de opening van deze tentoonstelling wordt ook een nieuw boek gepresenteerd over de Slag om Overloon, ookwel de Vergeten Slag genoemd.

Op vrijdag 15 oktober is het de beurt aan de veteranen. De Britse oorlogsveteranen worden in de middaguren ontvangen in het gemeenschapshuis van Overloon, waarna 's avonds een bevrijdingsconcert in het gemeenschapshuis volgt door zangvereniging Logeko en fanfare Vriendenkring. Een dag later zijn de Britten te gast in het museumpark en bezoeken ze plekken in het dorp en directe omgeving waar in het najaar van 1944 felle strijd is geleverd.

Het programma wordt op zondag 17 oktober afgesloten met een herdenkingsdienst en een stille tocht naar het Britse oorlogskerkhof aan de Vierlingsbeekseweg. Op deze dag hebben inwoners van het dorp gratis toegang tot het museum.

Bron: De Gelderlander